Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

 

Onze eigen moestuin leggen we dit jaar voor het eerst aan. Op deze pagina kun je over onze ervaringen lezen.

 

 

Onze siertuin was niet groot genoeg voor alle groenten die we wilden verbouwen. Dus namen we er een aparte moestuin bij. In ons dorp was juist vorig jaar een moestuinvereniging van start gegaan, en daar was nog plaats genoeg. We konden ons dus gelijk aanmelden.

We kozen voor een perceel van 96 vierkante meter (21,5 x 4,5 m). Dit is geen gigantisch groot oppervlak maar voor een beginner niet slecht. Uitbreiden kan altijd nog. Het terrein ligt aan de rand van ons dorp en het is daar vrij open en winderig. De grond is altijd voor akkerbouw gebruikt en bestaat (zoals overal in deze plaats) uit zware zeeklei. Dat zal dus wel even spitten worden... Gelukkig wordt het de eerste keer voor mij gedaan.
Het is de bedoeling dat we vanaf begin april terecht kunnen op ons perceel. Eigenlijk kun je al vanaf maart bepaalde gewassen zaaien zoals raapsteeltjes en peultjes. Maar waarschijnlijk geldt dit vooral voor losse zandgrond. Zware kleigrond is lang koud en nat en blijkbaar willen de meeste tuinders hier pas vanaf april starten. We zullen wel zien hoe het gaat.

Hieronder kun je ons plan zien: wat gaan we neerzetten, waar en wanneer. Natuurlijk zullen er ook foto's volgen. Elke groente, kruid en fruit kun je ook apart nakijken in onze groentelijst, ook hier zoveel mogelijk foto's.

 

Ons tuinplan:

moestuinplan

Het perceel is in 4 stukken verdeeld. Linksonder staan de groenten die een middelmatig tot goed bemeste grond vragen. Linksboven staan de peulvruchten die hun eigen stikstof aanmaken en niet van veel kalk houden.
Rechtsboven staan kolen en aardbeien die in elk geval heel goed bemeste grond verlangen. De overige groenten staan er wat vreemd tussen misschien, maar ze schijnen geen hekel aan elkaar te hebben - we zien wel. Het vierde stuk, bedoeld voor de kinderen, is natuurlijk voor de lol. Jong geleerd is oud gedaan!


 

Je kunt vast wel zien wat we lekker vinden: veel soorten boontjes, veel groene groenten, uien, kruiden en tomaten. Worteltjes en aardbeien lusten we ook graag, maar de aardappels heb ik even eruit gelaten. Ook hebben we niet teveel kool in het plan opgenomen, want daar heb je al gauw teveel van. Ons lijstje omvat dus:

  • verschillende soorten bonen: stamslabonen (gewone en gele), stamsnijbonen, stokslabonen, stoksnijbonen
  • erwtjes en peultjes
  • zomer- en winterandijvie
  • zaaiuien en plantuien
  • 2 soorten worteltjes
  • koolrabi
  • groene raapsteeltjes
  • snijmoes
  • prei
  • 2 soorten kropsla
  • rode bieten
  • gele courgette
  • bloemkool en broccoli
  • aardbeien
  • 3 soorten tomaten: cherrytomaatjes, gewone rode tomaten en gele tomaten
  • paprika

En de volgende kruiden:

  • basilicum
  • bonenkruid
  • dille
  • russische dragon
  • kamille
  • kruizemunt
  • lavendel
  • maggikruid
  • peterselie
  • rozemarijn
  • salie
  • tijm

Sommige kruiden kunnen ook in de siertuin. We kunnen in elk geval even voort.

 

Zo zijn we begonnen ...

 


13 april kregen we eindelijk ons perceel voor de moestuin toegewezen. De grond was met veel moeite gefreesd maar helaas was dat maar het bovenste laagje van 3-4 cm. Daaronder was de grond veel te vast voor de meeste planten.
We hebben een paar stukken omgespit, wat met de droogte in de maand april ook niet echt een oplossing bleek. De omgespitte kluiten verdroogden al snel en de grond is alleen door langduring inwateren wat fijn te krijgen. Eigenlijk moet je de grond in het najaar omspitten en tegelijk compost erdoor werken. In het voorjaar hark je de boel na een regenbui dan fijn en je hebt goed bewerkbare grond. Zo'n goede start moeten we helaas missen dit jaar maar toch gingen we vol goede moed aan de slag.

moestuin_begin

Hier zie je een stuk van ons perceel. Achterin zijn de omgespitte stukken te zien. Rechts vooraan naast mijn bodywarmer zie je een glad stuk met onkruid. Dat is de grond nu zonder bewerkt te zijn: een gebarsten dikke korst waar je maar heel moeilijk in komt. Het is een hele uitdaging om hier iets moois van te maken.

 

Onze moestuin half augustus:

De bladmoes hebben we maar geoogst maar die was niet meer echt eetbaar door de vraat van de aardvlooien. Hetzelfde geldt voor de raapsteeltjes.
De erwtjes zijn inmiddels uitgebloeid en de peultjes bijna. De courgettes leveren nog steeds veel vruchten maar het lijkt nu iets minder hard te gaan. We hebben ze een paar weken geleden nog eens bijgemest. Ze beginnen nu toch wat last van meeldauw te krijgen en dat lijkt wel normaal te zijn als de herfst nadert. De meest aangetaste bladeren knippen we eruit.

De boontjes maakten in het begin een heel moeilijke start met veel regen in juli en veel slakken- en muizenvraat. Nu hebben we toch wat oogst, zowel van boter- en sperzieboontjes als van snijbonen.
We hebben inmiddels bietjes, worteltjes, plantuien en broccoli geoogst. Ook bloeien de aardbeien nu. De kruiden die we in de volle grond zaaiden, zijn ook opgekomen. Dille, bonekruid en kamille bloeien allemaal. Overigens bloeit kamille hier ook op veel plaatsen in het wild, ook in onze moestuin. Dat hadden we dus niet speciaal hoeven zaaien maar leuk staat het wel.

De bloemkool doet het verrassend goed. We hebben er ongeveer 20 gezet en sommigen beginnen al een kooltje te vormen. Ook de prei gaat heel goed. De 5 tomatenplanten die we op ons winderige terreintje durfden te zetten, doen het ook prima. We hadden eigenlijk verwacht dat ze door aardappelziekte zouden worden geveld maar ze houden zich toch goed. In het open veld worden de tomaten ook sneller gekleurd.

Voor het volgende jaar hebben we alvast een paar conclusies getrokken:

  • bietjes zeker na het zaaien uitdunnen, anders staan ze te dicht bij elkaar en blijven er velen te klein. Van een andere tuinier kregen we nog een tip: dun de plantjes uit op een regenachtige dag. Zet de plantjes die je eruit haalt, op een ander stuk weer in de grond. Meestal redden ze het!
  • worteltjes niet teveel extra uitdunnen want dat gaat goed
  • tomaten redden het aardig op ons open moestuinperceeltje dus volgend jaar zetten we ze weer
  • boontjes mogen dicht bij elkaar en het liefst zaailingen thuis opkweken
  • courgettes niet meer dan 2 stuks planten - ze doen het goed maar je weet je geen raad met de oogst
  • last van aardvlooien? Probeer eens radijsjes in de buurt te zaaien. De aardvlooien eten wel van de radijzenblaadjes maar laten de andere groenten in de buurt dan meer met rust.
  • snijmoes en bladmoes klinkt heel exotisch, net als raapsteeltjes. Deze bladgroenten worden echter oneetbaar als aardvlooien eraan hebben gezeten. Volgend jaar maar eens spinazie proberen. We zijn ook benieuwd hoe het met veldsla zal gaan.
  • aardappelen gaan we volgend jaar ook proberen. Wellicht dat we dan toch iets meer grond nodig hebben.

Van bekende belagers zoals de wortel- en uienvlieg en de preimot heb ik tot op heden niets gemerkt. Ook luizen hebben mijn planten in het open veld niet gehad tot op heden. Wel heb ik in de siertuin problemen gehad met aardappelziekte bij de tomaten. De planten die dicht bij de schutting stonden, hebben het niet gered. Ook de cherrytomaatjes zijn behoorlijk aangetast.
Tenslotten hebben we ook in huis wat gekweekt: paprika's. Ze dragen niet allemaal vrucht want sommigen konden geen plekje op het zuiden bemachtigen. Maar er zijn er met drie vruchten en die worden nu allemaal rood. Het ziet er fantastisch uit op de vensterbank (we hebben helaas geen kas). Alleen worden ze stevig belaagd door bladluis. Citroenmelissethee helpt niet meer en we hebben ze nu voorlopig behandeld met een mengsel van spiritus en groene zeep in water. De planten moeten het nog even volhouden. Bloeien doen ze vrijwel niet meer en wellicht voelen ze dat het einde van het seizoen nadert.

 

 

 

 

Zie hier onze aardbeien (let maar niet op het onkruid - de kids hadden vakantie en dat ging wat ten koste van het wieden). De planten zijn nog dit voorjaar gezaaid en dragen nu al vrucht.

Ook zitten er veel uitlopers aan, dus dat wordt volgend jaar nog meer smullen.

 

De courgettes bloeien nog vollop. Er lijkt wat meer meeldauw in te komen en ze groeien niet meer zo hard maar kleinere courgettes zijn iets lekkerder dan grotere.

Bij onze beschrijving over het kweken van courgettes (zie onze groentenlijst) raadde ik aan om handschoenen aan te trekken tegen de scherpe haren die op de vruchten zitten. Dat is bij deze gele soort absoluut niet nodig. Ze zijn helemaal glad.

 

Dit is een van onze snelstgroeiende bloemkolen. Als je eenmaal zo duidelijk hun witte hart begint te zien, moet je ingrijpen ...

 

 

... en een onderste blad er afhalen en over het hart heen doen. Op die manier blijft de kool mooi wit en kan hij niet doorschieten. Dat is ons tenminste verteld en dus doen we het zo...

 

Hier zie je zaaiuien en rechts daarvan worteltjes. De uien lijken niet echt hard te gaan. We hebben ze ook niet uitgedund - misschien had dat gemoeten.

De worteltjes doen het prima. Je kunt van maart tot en met juli worteltjes zaaien. Als je elke paar weken een paar rijtjes inzaait, kun je verspreid over een langere tijd verse worteltjes eten.

We hebben parijse worteltjes genomen, kleine rond die in de klei niet ver naar beneden hoeven te vechten. Ze zagen er bij de oogst prima uit: geen aaltjes, geen wortelvlieg, er was er niet 1 aangetast.

 

Hier zie je prei en rechts daarvan broccoli. We hebben deze twee soorten groenten om en om neergezet (eerst de prei en een tijd later de broccoli).

In het begin leek het niks te worden. De prei lag er ielig bij maar richtte zich al gauw op. Daarna de broccoli. Prachtige zaailingen, maar dan zo die zware grond in en gelijk half weggewaaid en bijna opgevreten door de aardvlooien. We hadden ze al snel afgeschreven maar dat was voorbarig.

Tegen de aardvlooien hebben we radijsjes tussen de broccoli en bloemkool gezaaid. De roze bloemetjes rechtsonder zijn van radijsjes. We zijn niet zo dol op radijs maar de aardvlooien wel. En ja, hoor, ook de broccoli staat er nu prachtig bij.

 

 

Ineens gaat het dan hard met broccoli. Als je bloemtoppen er zo bijstaan als op deze foto, moet je snel oogsten anders kun je gele broccoli gaan eten.

 

Bij de boontjes hebben we ook kruiden gezaaid, onder andere kamille. Gek genoeg leek het een hele tijd alsof de slakken alles wegvraten maar dan ineens zie je toch resultaat van je werk.

Overigens staat hier overal kamille, het groeit hier gewoon in het wild.

 

Een sfeerkiekje... kamille en boontjes gaan blijkbaar goed samen.

 

Hier sta je aan het begin van onze moestuin, vlak voor de tomaten. Ze moesten met touwen worden vastgezet tegen de harde wind. Erachter staan de courgettes en aardbeien en daarachter zie je de prei en broccoli.

De grond is snel droog en hard en staat nog gemakkelijk vol onkruid. Het komende jaar hopen we de grond te verbeteren en de indeling wat efficiënter te maken.

 

Hier zie je één van de tomatenplanten die we in potten kweken. De kweek van gele tomaten is bij ons dit jaar heel goed gegaan. Wel moesten we een paar planten rooien die in de loop van juli last kregen van aardappelziekte. Die stonden allemaal in de volle grond in de siertuin vrij dicht bij onze schutting. De planten die meer open stonden, ook die in de moestuin, hadden er veel minder last van. Ook de planten die in grote potten vlak bij het huis stonden, bleven gezond. Waarschijnlijk hebben de meeste planten gewoon geluk gehad.

Gele tomaten hebben een iets zachtere smaak dan rode. Je kunt ze ook net zo goed als rode gebruiken voor tomatensaus, chutney en curry. De saus wordt iets lichter maar verder is er geen verschil.

 

 

Hier zie je onze tomaten in de siertuin. Alhoewel het er leuk uit ziet met die bloeiende siererwtjes op de achtergrond, blijft het met die stokken een beetje een rommelig geheel.

We hebben inmiddels alle tomatenplanten getopt. Hier en daar ontstaat er afentoe toch een rotte vrucht en ook de stengels laten een enkele bruine plek zien. Maar er hangt nog veel moois aan en dat kan zo lekker verder rijpen.

 

Onze paprika's zijn al grotendeels mooi rood gekleurd. Per plant zitten er meestal drie vruchten aan.

Als je goed kijkt, kun je ook de bladluizen zien zitten. Alhoewel we die met man en macht bestrijden, lijkt het onbegonnen werk geworden. Het is het zelfde als met meeldauw bij de courgetteplant: uiteindelijk sterven de planten aan hun belagers als het einde van het seizoen nadert.

We hebben gemerkt dat nieuwe vruchtjes eraf begonnen te vallen toen de eerste vruchten steeds groter werden. Nu bloeien ze helemaal niet meer en gaat alle energie naar de rijping van de vruchten. Let erop dat je je plant in dit stadium ook goed water blijft geven, anders krijg je hetzelfde als bij tomaten: neusrot omdat de plant het water dan uit de vruchten gaat halen.

 

Deze foto is genomen vanaf buiten door het raam. Achter glas met een behaaglijk zuid-zuidwesten zonnetje is het zelfs in dit verregende zomerjaar goed paprika's kweken!

 

Overigens is ons teelplan wat veranderd door de droogte en wisselende successen met de gewassen. Het ziet er nu zo uit:

Eerste stuk (vooraan):

  • tomaten (groot succes)
  • aardbeien (half augustus toch nog oogst)
  • courgettes (kilo's erafgehaald)
  • weer een rijtje aardbeien

 

Andere helft eerste stuk: de twee stukjes van mijn kinderen met:

  • plantuitjes (inmiddels geoogst)
  • worteltjes (groot deel mislukt, maar toch wat geoogst)
  • peultjes (veel oogst gehad)
  • stukje over waar we nog wat worteltjes gezaaid hebben

 

Tweede stuk:

  • rijtjes prei met daartussen
  • broccoli en bloemkool (half augustus eerste broccoli geoogst)
  • paar bloemkoolplanten in pvc-buizen (groeien al aardig)
  • een stukje met om en om bietjes en worteltjes (eind juli gezaaid, laatste zaai dit seizoen)

 

Andere helft tweede stuk:

  • plantuitjes (half augustus geoogst)
  • worteltjes (deels geoogst)
  • rode bietjes
  • koolrabi maar die kwam niet op. Nu staan er boontjes (half augustus) en die bloeien inmiddels aardig
  • nog meer worteltjes
  • bladmoes (die is aardig opgevreten)
  • bloemkool en wat koolrabi - doen het allemaal aardig tot heel goed

Derde stuk:

  • alle stokbonen, waarvoor een heel bamboehekwerk is neergezet. Nog niet de helft is opgekomen en staat heel laag. Waarschijnlijk zijn veldmuizen de boosdoeners geweest. Toch hebben we al een keer snijbonen gegeten.

 

Andere helft derde stuk:

  • erwtjes en peultjes (die zijn half augustus al uitgebloeid en afgestorven).
  • sperzieboontjes - ze doen hun best ...

 

Vierde stuk:

Dit loopt over de hele breedte. Hier zijn de eerste erwtjes en peultjes uitgezaaid, maar er is maar een beetje opgekomen. Ook zijn er boterboontjes gezaaid, die zijn eerst half opgevreten door slakken maar lijken nu toch erdoor te komen. Er is dille, kamille en bonenkruid tussen gezaaid.

Half augustus oogsten we aardig wat boontjes: boterboontjes, stamsnijbonen en sperzieboontjes. Dille, kamille en bonenkruid bloeien vollop. Ook hebben we wat sierkalebassen neergezet en die bloeien inmiddels ook maar we zijn bang dat die wat te laat zijn gezaaid. Afijn, eens zien wat het worden gaat.



Tot zover alles over onze eigen moestuin. Binnenkort volgt er meer nieuws.

Terug naar moestuin info