Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Het succesvol kweken van groenten en fruit leer je door uitproberen en ervaring opdoen. Er komt van alles bij kijken: bemesting, zaden of plantgoed kopen, plant- en zaaischema's, welke groenten en kruiden combineren goed, bestrijding van onkruid en ongedierte, onderhoud van fruitbomen. Op deze pagina vind je de info die wij hierover verzameld hebben.

 

Groenten, kruiden en fruit kun je in je voor- of achtertuin kweken. Je kunt ook een apart stukje grond ergens huren, bijvoorbeeld bij een moestuincomplex of bij een boer. Sommige groenten wil je graag dicht bij huis houden omdat ze zo bewerkelijk zijn of juist goed in de siertuin passen (paprika's, tomaten, frambozen bijvoorbeeld) terwijl je voor bietjes, uien en aardappels bijvoorbeeld liever de ruimte van een apart stukje land hebt. Maar welke plaats je ook kiest, het plezier en de lekkere smaak van eigengekweekte gewassen maken al het werk zeker de moeite waard.

 

Groenten, kruiden en fruit in de siertuin

Het combineren van siergewassen, groenten en fruit in de tuin is helemaal in. Er is zelfs een term voor bedacht: de "edible garden" oftewel de "eetbare siertuin".
Daarbij kiest men graag wat aparte, exotische gewassen bij de sierplanten. Het moet er leuk uitzien en als het dan ook nog lekker is, is dat mooi meegenomen.

Toch is het niet zo nieuw als het lijkt. In boerentuinen werden al eeuwen lang groenten, kruiden en siergewassen gecombineerd. Hier ging het vroeger vooral om wat nuttig is en kwam schoonheid op de tweede plaats.

Wil je dit ook in je siertuin:

 • lekkere groenten en kruiden vlak om de achterdeur
 • leuke combinaties van groenten, kruiden en bloemen die elkaars groei versterken
 • fruit uit eigen tuin
 • aparte planten die herinneringen oproepen aan ouderwetse boerentuinen of juist exotische oorden...

  lees dan verder. Wellicht doe je nieuwe ideeën op.

Meer over de eetbare siertuin

Meer over de boerentuin

Een aparte moestuin

 • Hoe kom je eraan?
 • Wat heb je nodig aan materiaal?
 • Hoe maak je een teelplan?
 • Wanneer en hoe begin je?
 • Hoe kom je aan zaad of jonge plantjes?

Meer over een moestuin beginnen

 

 

 

Leuke moestuin sites:

 

 

Waar koop je zaden en plantgoed?

In tuincentra kun je zeker in het voorjaar genoeg zaden van allerlei groentesoorten vinden. Ook winkels als de Boerenbond hebben op het eerste gezicht een leuk assortiment. Het voordeel is, dat je gezellig kunt rondwandelen en de pakjes kunt vasthouden en vergelijken.
Het nadeel is echter dat je niet altijd alles kunt vinden wat je zoekt en dat met name de groentezaden een stuk duurder zijn dan wanneer je ze online bestelt.

Online je zaaigoed kopen kan bijvoorbeeld bij:

Ook in de supermarkt kun je weleens zaden tegenkomen, maar dat moet je maar net treffen.

Via de moestuinvereniging kun je ook soms zaden inkopen. Dat kan echt heel veel in de prijs schelen.

Tenslotte kun je ook op de markt meestal terecht, zowel voor zaden als voor jonge plantjes. Is het met zaaien niet zo goed gelukt, hebben de vogels alles opgegeten of zie je gewoon iets leuks dat je wilt uittesten, dan kun je hier vaak goedkoop slagen.
Het leuke is, dat je met jonge plantjes meteen iets hebt om in je tuin te zetten. Alleen ben ik als echte moestuinier dol op zelf zaaien...