Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Recepten met tomaat


Saus voor spagetti

De volgende saus past eigenlijk bij bijna elke pasta-soort. Je hebt voor ongeveer 4 personen het volgende nodig:

  1. 250 gr gehakt (zowel rundergehakt als gemengd gehakt kan)
  2. 2 knoflooktenen
  3. 4 voorjaarsuitjes
  4. 1 wortel
  5. 1 eetl tomatenpuree
  6. 1 kop rode wijn
  7. 1 kop vleesbouillon
  8. 1 blik gepelde tomaten
  9. 1 eetl basilicum
  10. 1 theelepel oregano
  11. zout en peper

Hak de knoflooktenen en wrijf ze fijn met wat zout. Snipper de ui en de wortel heel fijn.
Braad het gehakt rul in wat olie (zelf gebruik ik altijd zonnebloemolie) tot het verkleurd is. Doe er dan de fijngewreven knoflook, wortel en ui bij en bak die even mee. Voeg daarna de tomaten, tomatenpuree, bouillon en rode wijn toe en laat het geheel ongeveer 40 minuten sudderen met het deksel op de pan. Wel oppassen voor aanbranden natuurlijk. Doe daarna pas de kruiden erbij en zout en peper naar behoefte. En klaar is kees.

Nog een paar tips:

In dit eenvoudige recept kun je de bosui vervangen door een gewone of een rode ui. Je kunt ook paddestoelen zoals champignons, kastanjechampignons of portobello samen met de wortel en andere groentes toevoegen. De combinatie van bouillon, wijn en tomaten geeft een heerlijke saus en door de kruiden pas op het laatst toe te voegen, wordt hij extra smakelijk.

Voor de vegetariërs onder ons: je kunt de gehakt gewoon eruit laten (in dat geval zijn paddestoelen zeker welkom) of vervangen door een imitatie van gehakt zoals die bij de Albert Hein te koop is. Smaakt ook prima.

 

Binnenkort volgen hier nog meer recepten met tomaten.