Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !


Tijm is een veelzijdig keukenkruid, trekt veel bijen en andere nuttige insecten en het heeft daarnaast ook geneeskrachtige eigenschappen. Je kunt het makkelijk zelf kweken en in de tuin houden. Hieronder kun je allerlei weetjes lezen over tijm.

 

Mijn eerste tijmplantje bracht ik mee vanuit Luxemburg, waar het heel veel voorkwam op schrale hellingen en langs allerlei idyllische wandelpaadjes. Overal rook je de tijm en gonsde het er van de insecten. Juist op voedselarme grond in de volle zon en wind voelt tijm zich prima thuis. Van oorsprong komt dit kruid uit het gebied rond de Middellandse Zee. Door monniken is het naar onze noordse landen gebracht.

Strenge winters kunnen fataal zijn voor tijmplanten. Toch kun je ook hier goed tijm kweken. Het liefst heeft dit plantje goed gedraineerde, kalkrijke zanderige grond. Maar ook in de voedselrijke natte klei van onze tuin blijkt tijm het goed te doen. Een belangrijke voorwaarde is daarbij wel veel zon. Tijm als randbeplanting van je zonnige border geeft je tuin meteen een zuiders tintje. Als je in de winter je plantjes met wat bladeren afdekt, zullen ze minder snel bevriezen.

Welke soorten tijm zijn er?

Er zijn inmiddels een aantal variëteiten op de markt zoals:

  • Thymus vulgaris (Ned.: Echte tijm) - wordt 20 tot 30 cm hoog. De stengel verhout in het tweede seizoen.
  • Thymus serphyllum (Ned.: Wilde tijm) - wordt maar 8 tot 20 cm hoog. Dit plantje komt in Nederland in het wild voor op heide en open stukken land.

Ook zijn er varianten die naar citroen ruiken. Alle soorten tijm zijn eetbaar maar de gewone tijm wordt het meeste gebruikt in de keuken (citroentijm tegenwoordig ook wat vaker) terwijl de wilde tijm in de kruidengeneeskunde de sterkste werking heeft.

Tijm heeft een antiseptische werking en houdt schimmels op een afstand. Je kunt er prima hoestsiroop mee maken bijvoorbeeld. In de moestuin of kruidentuin zorgt tijm niet alleen voor het aantrekken van allerlei nuttige insecten zoals bijen maar houdt het ook luizen op een afstand. Het combineert goed met andere kruiden zoals marjolein, basilicum en citroenmelisse. Ook de tomaten waar tijm bij staat, doen het verrassend goed in onze tuin. Haagjes van tijm worden ook vaak toegepast. Door zijn houtige stengels - net als bij lavendel - leent tijm zich daar prima voor. Overigens krijgt tijm pas in zijn tweede levensjaar deze houtige stengels.

Onderhoud en vermeerdering

Een jaarlijkse kalkgift en bemesting is voldoende om je tijmplant gezond te houden. Het afdekken bij strenge winters is al genoemd. In het voorjaar kun je de plantjes eventueel licht snoeien, vooral als je er een haagje mee gemaakt hebt. Ook bevroren delen kun je dan wegsnoeien.

Na een paar jaar worden de planten kaal van onderen. Ze moeten dan worden opgegraven en eventueel gescheurd. Snoei de dode delen weg en plant ze wat dieper zodat ze er weer fris uitzien. Je zult merken dat ze daarna weer opnieuw uitlopen. Dit kan zowel in de herst als lente worden gedaan.

Vermeerderen van tijm kan door scheuren van de wortels of door afleggen. In het laatste geval buig je een takje naar de grond en bedekt het met wat aarde. Zodra het wortel heeft geschoten, kun je de nieuwe stek scheiden van de moederplant. Je kunt tijm ook stekken. In dat geval neem je een hielstek van een twijg van 5 tot 8 cm. Het makkelijkst is echter scheuren of zaaien.

Onze ervaringen met het zaaien van tijm

Het zaaien van tijm gebeurt in maart/april onder glas of in de vensterbank. Op kamertemperatuur komen de zaden na ongeveer 14 dagen boven. In mei kun je de plantjes afharden en daarna op een warme, beschutte plaats uitplanten. Wij hebben zelf Thymus vulgaris (echte tijm) gezaaid. Hieronder staan foto's met onze bevindingen erbij.

 


Deze foto is op 20 april genomen, de plantjes komen net boven.


Dit is op 3 mei. Ze worden al wat groter. De eerste paar weken heb ik de zaaibak 's nachts nog binnen gezet.

 


Het is een sprong in de tijd, maar hier zie je onze uitgeplante tijm. De plantjes hadden maar een paar ielige takjes toen ze begin juni werden uitgeplant. Nu, twee maanden later, zijn het al aardige bossen geworden. De stengels zijn nog zacht en zullen pas volgend jaar verhouten.

 

Onze conclusies zijn:

  • Tijm is makkelijk te zaaien, zeker als je een beschutte zaaibak gebruikt.
  • Geef de plantjes even de tijd om te groeien en een paar takjes te vormen, dan kunnen ze zo van de zaaibak de grond in.
  • Op zware kleigrond doet tijm het ook goed, mits de grond voldoende kalkrijk is en de standplaats lekker zonnig.
  • Tijm, marjolein en basilicum gaan prima samen. Zet er wat tomatenplanten bij en je hoeft voor spagettisaus de deur niet meer uit!

 

Leuke links

Meer over tijm vind je op:

 


Terug naar groenten overzicht