Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Wie kent niet dit struikje met zijn bleekgroene blad en heerlijk ruikende violette bloemaren? Het doet denken aan de Provence, de Middellandse Zee, een zonovergoten zomerdag in de tuin, fris ruikend wasgoed ... Lavendel kent vele toepassingen in huis en tuin.


Geschiedenis en toepassing

Lavendel komt oorspronkelijk uit het westelijk Middellandse Zee-gebied. Daar groeit het in het wild op droge, warme hellingen tot wel 1000 meter hoogte. In ons klimaat weet lavendel zich aardig te redden. Zelfs in de vochtige kleigrond en op iets minder zonnige plaatsen groeit en bloeit dit kruid. Maar een plaatsje in de zon heeft wel de voorkeur. Soms worden de planten beschadigd door de vorst maar meestal overleven ze de Hollandse winters goed.

De Latijnse naam is Lavandula angustifolia (?) en is afgeleid van het Latijnse "lavare" wat wassen betekent. De Romeinen en Grieken deden lavendel in het badwater vanwege de lekkere geur. Die geur zou ook insecten verjagen en de motten uit de kledingkast weren. Zowel de gedroogde blomen als lavendelolie kunnen daarvoor gebruikt worden.

Lavendel in de tuin

Zoals reeds gezegd, heeft lavendel grijsgroene, langwerpige blaadjes en heerlijk ruikende violetblauwe bloemaren. De plant bloeit van juli tot september en trekt dan veel vlinders en bijen aan. De bloemen kunnen kort na het open gaan geoogst worden en in trosjes te drogen worden gehangen.

Lavendel kan in een border tussen andere planten worden gezet, maar ook als een haagje worden geplant of in een pot op terras of balkon. Het liefst kiest men een zonnige standplaats met goed gedraineerde grond. Maar uit ervaring is gebleken dat ook in kleigrond lavendel het goed doet.
Men kan planten kopen of ze zelf uit zaad opkweken. Dat laatste vraagt wat geduld maar is zeker leuk om te doen. Vanaf februari tot april kan onder glas gezaaid worden waarna de plantjes na half mei kunnen worden uitgeplant. Houd er wel rekening mee dat die kleine plantjes nog fors kunnen groeien. Een plantafstand van 50 cm (solitair) of minstens 30 cm voor een haagje is zeker geen overbodige luxe.

In de herfst kan men na de bloei de planten wat terugsnoeien (jonge zaailingen bloeien het eerste jaar nog niet) maar niet te diep zodat de planten voldoende beschermd blijven tegen vorstschade.

Er zijn inmiddels ook varianten gekweekt met iets andere vorm blad of bloemen en soms ook een iets andere geur.

 

 

 

Andere weetjes over lavendel

  • In de siertuin houdt lavendel de luizen bij je rozen vandaan.
  • In de moestuin heeft het dezelfde functie maar bovendien trekt lavendel ook nuttige bestuivers aan. En wellicht trekt hij ook koolwitjes aan die het anders op je koolplantjes voorzien hebben...
  • Sommige soorten zijn heel geschikt voor haagjes te maken. Je kunt ze gebruiken langs een border of er stukjes van de moestuin mee begrenzen.
  • Je kunt van de gedroogde bloemaren natuurlijk leuke lavendeltuiltjes maken en zakjes voor de linnenkast.
  • Je kunt er thee van zetten of er zelfs mee koken.
  • Meer over het gebruik van lavendel vind je onder andere op http://www.natuurlijkerwijs.com/lavendel.htm

 

Onze eigen ervaringen:

Hier zie je de volwassen lavendelplant die we momenteel in onze tuin hebben. We weten niet precies meer om welke ondersoort het gaat, wel dat het een angustifolia is. Hij leek eerst weg te kwijnen maar kwam er na de afgelopen winter toch weer bovenop. Een beetje voorzichtig bijsnoeien, wat korrelmest en later een klein beetje kalk hebben hem vast wel goed gedaan. Deze plek in de border ligt bovendien de hele dag in de zon en dat zal zeker geholpen hebben. Hij staat hier tussen fuchsiakleurig duizendblad (ook een koopje) en marjolein met witte en roze bloemen (die helemaal verwildert in onze tuin). Het resultaat is kleurrijk en ruig en natuurlijk een paradijs voor vlinders, bijen en hommels.

We hebben ook zelf lavendel gezaaid, namelijk Lavandula angustifolia "Vera". Op het pakje wordt het aangeprezen als 'echte lavendel' maar dat is ook weer zo'n aanduiding die op zich niets zegt. De latijnse term is de botanische naam en het is een reeds lang gekweekte soort. We willen er een haag mee maken en dan heeft het wel zin om te zaaien. Het is een soort die ongeveer 60 cm hoog wordt en de plantjes moeten op een onderlinge afstand van 50 cm worden uitgeplant.

 

 

Hier zie je onze lavendel op 3 mei, net boven gekomen. Het is in een zaaibakje gezaaid dat we tot begin juni 's nachts nog binnen gezet hebben. Zoals je ziet, is niet alles bovengekomen (we hebben in rijtjes gezaaid) maar de meesten redden het na opkomst wel.

 

De plantjes groeien maar langzaam. Dit is eind juni/begin juli, een paar weken na het oppotten. De plantjes doen het mooi en de blaadjes ruiken al echt naar lavendel als je ze aanraakt.

Binnenkort meer over onze lavendel.


Terug naar groenten overzicht