Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Koolrabi is een wat aparte koolsoort. Het knolletje dat we later eten, wordt aan de voet van de stengel gevormd en rust dus op de grond. De bladeren moeten we niet vergeten. Ze zijn heerlijk in de soep en bevatten veel vitamines. Ook de knolletjes zijn gezond, zoals alle groentes natuurlijk.


Koolrabi kweken

Zaaien kan vanaf februari tot april onder glas en in juni/juli in de volle grond of op een zaaibed. In de vollegrond zaaien we meestal op regels die we daarna uitdunnen. In april/mei kun je de plantjes uitplanten op onderlinge afstand van ongeveer 30 cm.

De plantjes wortelen maar heel oppervlakkig. Ze zijn daarom gevoelig voor wateroverlast. Zorg voor goed bemeste en gedraineerde grond. Verder is bescherming tegen de koolvlieg nodig door anti-insectengaas.
In het begin oppassen met teveel water geven. Als de plantjes zo'n 3 cm dik zijn, moet je echter wel voldoende water geven, vooral bij droog weer, anders worden de knollen vezelig.
Als de knolletjes zo'n 8 tot 10 cm zijn, kunnen ze geoogst worden. Pas vlak voor de oogst juist weer op met teveel water geven, anders barsten de knolletjes.

Stikstof en magnesium zijn belangrijk voor een goede groei van dit gewas. 2 Maal bemesten met stikstof schijnt nodig te zijn, namelijk voor het uitplanten en nog eens als de knolletjes zo'n 3 cm zijn. Precieze info hierover vindt je op www.plantaardig.com.

Er zijn van oudsher 2 kleuren koolrabi: een creme-gele (wener witte genoemd) en een paars-rode (de wener blauwe). Wij hebben zelf de laatste soort, die volgens kenners ook de lekkerste moet zijn. Inmiddels kun je allerlei hybriden verkrijgen.

Onze eigen ervaringen:

Met het zaaien in maart binnenshuis wilde het bij ons niet zo lukken. Wellicht hebben de plantjes wat te donker gestaan. Toch hebben we nu een paar zaailingen over, die we binnenkort gaan uitplanten. Op ons zaaibed buiten gaan we in mei nogeens zaaien, en hier gaat het hopelijk beter.

Wat bemesting aangaat, zijn we niet zo precies. We geven gewone korrelmest met een algemene samenstelling. Als dat niet zo'n succes blijkt, zullen we wat meer moeten experimenteren met verschillende mengsels.
Met het water geven zal het wel lukken maar we zijn wel benieuwd hoe het in onze kleigrond zal gaan. We hebben de grond nog niet kunnen verbeteren in het najaar, dus de drainage zal wat te wensen overlaten. We mengen potgrond door bij het uitplanten en wachten af of dat goed gaat.

We zijn dus beginners wat koolrabi betreft. Heb je vragen of opmerkingen over onze informatie, laat het gerust weten.

 

 


Hier zie je onze zaailingen begin mei. Wellicht hebben ze last van een groeistoornis omdat hun stengels zo lang zijn. We hebben dat vaker bij koolsoorten gezien, zelfs bij zaailingen die je op de markt koopt. Officieel is het een groeistoornis. Als je dat merkt, gooi de zaailingen dan niet weg, want het kan nog best goedkomen met de oogst! We hebben ze wat dieper in de grond gezet en nu is het even afwachten wat ze gaan doen.

 

 

Binnenkort meer over onze koolrabi.


Terug naar groenten overzicht