Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !

Tomaten zijn er in allerlei soorten: "gewone" rode, vleestomaten, trostomaten, cherrytomaten, pommodori, en gele tomaten bijvoorbeeld. Een paar van deze soorten kweken we zelf. Hieronder kun je er meer over lezen.

Tomaten kweken

Het zaaien van tomatenplanten gebeurt altijd in een zaaibakje binnenshuis of in een verwarmde kas. Je kunt zaaien vanaf februari/maart tot en met april. De zaden doen er bij 20 graden Celcius ongeveer 10 dagen over om te kiemen. Na het opkomen van de zaailingen worden ze in potjes gezet (nog steeds in een verwarmde ruimte).
In mei/juni kun je de planten in een kas of op een warme, beschutte plaats hun definitieve plekje geven. Het wordt dan ook tijd om de planten met een stok te steunen anders vallen ze al snel om en lopen de vruchten de kans om te gaan rotten als ze op de grond liggen.

Tomatenplanten moet je onderhouden. Na ongeveer 4 vruchttrossen moet je de top eruit halen, anders blijft de plant doorgroeien en worden er maar kleine vruchtjes gevormd. Verder komen er in de oksels van de bladeren nieuwe uitlopers, de zgn. dieven. Ook die moet je wegnemen.

De tomaat komt net als paprika en aardappels uit Zuid-Amerika. Tomaten houden van warmte en een goed bemeste grond. Ze schijnen een voorkeur te hebben voor elk jaar dezelfde standplaats maar als je wisselteelt toepast, is dat een beetje lastig. Als je de planten in de tuin zet, hou dan de eerste tijd de jonge vogels in de gaten. Die kunnen het soms niet laten om de bladeren eraf te trekken, zodat je alleen nog maar een paar stompjes over hebt! Met vier bamboestokjes en wat folie of doek eromheen kun je de plantjes beschermen tot ze wat groter zijn.

Ziekten en plagen

Afgezien van vogelvraat kunnen tomaten van ziekten last hebben. Toch heb ik er zelf nog niet veel problemen mee gehad. Door de combinatie met peterselie of basilicum hoop ik in elk geval de meeste ziekten te ontlopen.

Toch is er 1 ding dat je planten snel zal bedreigen, vooral de planten die in de open lucht staan: teveel nattigheid. Regenperioden zorgen ervoor dat de gevreesde aardappelziekte snel de kop opsteekt. De bladeren worden bruin tot zwart en ook de vruchten worden aangetast. De schimmel die dit veroorzaakt, steekt vaak van naburige aardappelvelden over en in een paar dagen tijd kunnen alle tomatenplantjes het loodje leggen.
Je kunt 2 dingen doen:
1. zorgen dat de planten onder een afdak staan als het veel regent. Dit is natuurlijk vooral een oplossing voor potplanten.
2. preventief spuiten met een middel tegen aardappelziekte - dit is voor tomatenteelt in de open lucht het beste.

Onze eigen ervaringen:

Over drie soorten kunnen we de komende tijd nog veel vertellen, want die kweken we dit jaar zelf:

  • Tomaat Harzfeuer F1 (merk Sluis Garden), geschikt voor zowel de kas als de vollegrond. Het zijn rode tomaten die bestand zouden zijn tegen tomatenziekten.
  • Tomaat Goldene Königin (zelfde merk), ook zowel kas als volle grond. Dit zijn gele tomaten. Nog nooit geproefd, ben er zeer benieuwd naar...
  • Tomaat Minibel (ook zelfde merk), mini-tomaatjes voor grote bloempotten op terras of balkon - in ons geval op het terras.

 

 


Op 12 maart 2007 hebben we de bovengenoemde soorten in kweekbakjes gezaaid en in de vensterbank gezet.


tomaten_zaailingen

Op 20 maart zijn de tomaten al aardig bovengekomen. Alle soorten doen het goed en ze zullen binnenkort wel verpot kunnen worden.

 

Op 24 maart zijn de gele en rode tomaten verpot en bij mooi weer staan ze buiten (wel zoveel mogelijk beschut). Hier zie je ze samen met bloemkoolzaailingen.

De kerstomaatjes groeien ook al heel goed, maar die zijn nog niet verpot. Ze hebben nog even ruimte genoeg in hun vrij grote zaaibak. Ook zij staan bij mooi weer buiten overdag.


Hierboven zie je de jonge tomatenplanten op 20 april. De gewone en gele tomaten groeien al aardig en moeten binnenkort gestut worden. Overdag staan ze buiten, 's nachts in onze bijkeuken waar het ongeveer 10 graden is. Over een paar weken kunnen ze wel hun vaste plek in de tuin of moestuin krijgen.

 


Hier zie je ook een paar tomatenplanten samen met jonge basilicum, ook 20 april. Het is de bedoeling om deze twee soorten in de moestuin samen uit te planten. Ze combineren goed, niet alleen in de tuin maar ook in de pan!

Op 3 mei zien de cherrytomaatjes er zo uit. Ze zijn wat kleiner en gedrongener dan gewone tomatenplanten maar ze groeien goed.

 

Dit zijn de gele en rode tomatenplanten begin mei. Ook die doen het prima en we zullen ze eind mei uitplanten.

De cherrytomaatjes staan in potten. Op 28 juni komen er al kleine tomaatjes aan. We hebben ze niet buiten uitgeplant omdat ze al snel gevoelig bleken voor regen en vocht en daar gevlekte bladeren van kregen. De potten kunnen we bij veel regen onder een afdak zetten.

Ook van de gele en rode tomaten staan er een paar in potten. Ze worden langer dan de planten in de volle grond maar er komen net zoveel tomaten aan. Ook hier kun je her en der groene vruchten zien hangen.

 

De planten in de border zijn wat gedrongener en rommeliger. Toch staat het wel leuk tussen de eenjarigen en vaste planten.

 

En vruchten krijgen ze allemaal. Nog even en we kunnen zien of ze rood of geel worden. Dit is ook in de border op 28 juni.

Hier zie je onze tomaten in de moestuin achter de courgettes. We durfden er niet teveel te zetten omdat het er zo open is en zo hard waait. Toch doen ze het eigenlijk nog heel goed.

Ja, ook in de moestuin groeien de vruchten aardig nu. Je kunt wel aan de planten zien dat ze wat meer te lijden hebben van wind en koude maar tot op heden geen spoor van aardappelziekte.

Binnenkort meer over onze tomaten.


Terug naar groenten overzicht