Welkom bij de Vrolijke Tuinier, een site voor liefhebbers van een sier- en moestuin !


Prei kan in alle seizoenen gekweekt of geoogst worden. Er is voorjaarsprei, zomerprei, en herfst- en winterprei. Voor beginners is wellicht de zomer/herfstprei het gemakkelijkst te kweken. Hieronder vind je info en onze eigen ervaringen met het kweken van herfstprei.


Prei kweken

Zomer/herfstprei wordt in het vroege voorjaar, februari of maart, binnenshuis of in een verwarmde kas gezaaid. Zaai niet te dicht op elkaar want meestal komt er veel op. Speciale zaaigrond voldoet prima maar potgrond ook. Prei houdt van een goed bemeste grond die bovendien goed opengewerkt is. Zolang de zaailingen in potten of een zaaibed zitten, zal het met de struktuur wel meevallen maar zorg dat je zaaibed ook voldoende bemest is.

Vanaf eind mei kun je de prei zijn definitieve plek geven, mits de stengels voldoende dik zijn, ongeveer potlooddik. Zorg dat ook deze grond een goede structuur en ontwatering heeft en voldoende bemest is.

Prei uitplanten gaat zo:
Eerst haal je de zaailingen uit hun potjes of zaaibed. Snijd van de langste wortels een stukje af zodat zde ongeveer even lang worden als de rest. Ook aan de bovenkant moet er ongeveer een kwart tot een derde van het loof af. Dat laatste dient om teveel verdamping in de eerste dagen tegen te gaan en om de plant weer sneller in de groei te brengen.
Dan graaf je een diepe geul waarin je de prei neerzet. De onderlinge plantafstand is ongeveer 15 cm. De opening moet echt zo diep zodat de prei er bijna tot de helft in staat. Je kunt ook diepe plantputjes maken met een lange pin. Nu wordt ook het belang van goed opengewerkte grond met een goede afwatering duidelijk: de wortels gaan anders rotten. Zet de prei erin en laat het gat of de geul open. Het gat vult zichzelf na een tijdje en als je een geul hebt, kun je die na een paar dagen een beetje dichtschoffelen.
Zorg dat je in nette rijtjes werkt. Met de hak moet je afentoe de grond tussen de rijen openwerken zodat de grond niet dichtslaat.

Vanaf september ongeveer kun je de prei oogsten. Je kunt wat je niet meteen nodig hebt, zo lang mogelijk op het veld laten staan tot koning winter echt toeslaat. Maar ja, wat vriest het nou nog tegenwoordig? Geoogste prei kan de vriezer in maar je schijnt het ook in een kist met vochtig zand te kunnen bewaren in de schuur of kelder.

Nog een paar weetjes/tips:

  • Vergeten om de preiwortels en het loof bij te snijden als je de zaailingen uitgeplant hebt? Dat is geen ramp. Ik was het ook vergeten en toch zijn de plantjes goed aangeslagen. Zorg wel dat je de grond goed inwatert voor je de plantjes in hun geul legt, want dat hebben ze echt even nodig.
  • Hoe moet het met kleigrond die niet een goede afwatering heeft? Ook dat hoeft geen ramp te zijn. Ik heb een deel van mijn prei in de zaaibak staan waar de grond met zand aanzienlijk verbeterd is. En ja, daar groeien ze wel het hardst. In de kleigrond van mijn moestuin leek het geen doen, maar ook daar zijn de plantjes goed aangeslagen. Ik heb een geul gegraven en die goed ingewaterd (het was toen ook nog eens heel droog weer). Daarna heb ik de plantjes schuin tegen de rand van de geul gelegd en gezorgd dat ze met hun worteltjes goed in de kleigrond "ingemetseld" werden. Ze lagen maar slap tegen de rand maar een paar dagen later zag je dat ze zich al voorzichtig probeerden op te richten. Na een week ongeveer heb ik de geultjes voorzichtig dichtgemaakt en nu staan ze er prachtig bij. Ze zijn niet zo fors gegroeid als de prei in de zaaibak maar het gaat dus in zware kleigrond ook prima.
  • Wat zet je erbij of er naast? Ik heb er andijvie, broccoli en radijsjes tussen gezet. Het ziet er leuk uit en ze verdragen elkaar goed.
  • Is het nog geen september en heb je toch verse prei nodig? Eerder oogsten kan ook, hoor. Een smal zomerpreitje smaakt ook prima! Zelfs jonge zaailingen kun je al eten. Het is een kruising tussen bieslook en bosui met een wat zachtere smaak.

 




Hier zie je onze prei die net uit het zaaibakje verpot is - zo dun en slap als bieslook. Daarna duurt het een hele tijd voor hij groot genoeg is om definitief uitgeplant te worden.


In een zelfgemaakt kasje kunnen de plantjes al in april overdag buiten staan. Het is wel opletten geblazen met die kleine potjes dat ze niet te warm worden in de kas en niet uitdrogen. Vanaf mei kunnen de zaailingen ook 's nachts gewoon buiten staan.

 

 


Dit is begin mei (een paar weken na het oppotten). Het worden al wat steviger stengeltjes.

 


Dit is 20 juni in de moestuin. De plantjes richten zich nu helemaal op en beginnen al aardig op "volgroeide" prei te lijken. Zoals je kunt zien, heb ik de bladeren niet bijgesneden bij het uitplanten (helemaal niet meer aan gedacht ...). Toch doen ze het nu prima.

Hier zie je de prei in de zaaibak van de siertuin, gezellig naast de boontjes. Ook hier doen de plantjes het prima.


 

Binnenkort meer over onze prei.


Terug naar groenten overzicht